A doua zi de grădiniță: Ce să faci?

A doua zi de grădiniță este o continuare a primei zile, dar și o nouă provocare pentru copii și părinți. După ce au trecut de emoțiile și noutățile primei zile, copiii trebuie să se obișnuiască cu rutina și ritmul grădiniței, să își consolideze relațiile cu educatoarea și colegii și să își dezvolte competențele și încrederea în sine.

Ce să faci în a doua zi de grădiniță?

Pentru copii

 • Continuă să comunici cu educatoarea și cu ceilalți copii. Spune-le ce îți place, ce te deranjează, ce vrei să faci sau să afli. Ascultă ce au ei de spus și răspunde-le politicos și sincer.
 • Respectă regulile grădiniței, chiar dacă unele nu îți convin sau nu le înțelegi. Întreabă educatoarea de ce sunt aceste reguli și cum te ajută ele să te simți mai bine la grădiniță.
 • Cooperă cu ceilalți copii la activitățile propuse de educatoare. Împarte cu ei jucăriile și materialele, ajută-i când au nevoie, respectă rândul și tura fiecărui copil și nu te certa sau nu te bate cu ei.
 • Fii autonom și încearcă să te descurci singur în anumite situații. Îmbracă-te și dezbracă-te singur, leagă-ți șireturile, deschide-ți și închide-ți ghiozdanul, mergi la toaletă singur, servește-ți singur mâncarea sau cere ajutor dacă nu poți să faci ceva.
 • Fii creativ și folosește-ți imaginația pentru a te juca, pentru a inventa povești sau personaje, pentru a desena sau modela diverse forme sau pentru a găsi soluții creative la diferite situații.
 • Fii curios și manifestă interes pentru lumea din jur și pentru lucrurile noi. Observă, explorează, întreabă și experimentează diverse fenomene sau obiecte. Învață lucruri noi și dezvoltă-ți cunoștințele.
 • Fii empatic și recunoaște și înțelege emoțiile celorlalți. Respectă-le stările afective, oferă-le sprijin sau consolare dacă este cazul, fii prietenos și nu îi jigni sau râzi de ei.
 • Fii rezilient și fă față situațiilor dificile sau stresante. Gestionează-ți emoțiile negative, păstrează-ți încrederea în tine și în ceilalți, găsește resurse interioare sau exterioare pentru a depăși obstacolele și învață din greșeli.
 • Fii flexibil și adaptează-te la schimbările din mediul tău. Modifică-ți planurile sau comportamentul în funcție de situație, acceptă opiniile sau preferințele diferite de ale tale, respectă diferențele culturale sau individuale și fii deschis la lucruri noi.
 • Distrează-te și bucură-te de momentele petrecute la grădiniță. Joacă-te, râzi, glumește, relaxează-te și simte-te bine alături de ceilalți.

Pentru părinți

 • Pregătește copilul pentru a doua zi de grădiniță cu o seară înainte. Asigură-te că are tot ce îi trebuie în ghiozdan, că se culcă la timp și că are o masă echilibrată dimineața.
 • Încurajează copilul să meargă la grădiniță cu entuziasm și optimism. Spune-i cât de mândru ești de el, cât de mult se va distra și cât de mult va învăța la grădiniță.
 • Nu îl forța sau nu îl mitui pe copil să meargă la grădiniță. În schimb, explică-i de ce este important să meargă la grădiniță, ce beneficii are pentru el și cum îl va ajuta să crească și să se dezvolte.
 • Nu îl lăsa pe copil să simtă că îl abandonezi sau că nu îți pasă de el. Asigură-l că vei reveni după el, că îl iubești și că ești interesat de ce face la grădiniță.
 • Nu îl presează sau nu îl critica pe copil pentru cum se descurcă la grădiniță. În schimb, laudă-l pentru eforturile și progresele lui, întreabă-l cum s-a simțit și ce a făcut la grădiniță și oferă-i sfaturi și sprijin dacă are dificultăți.
 • Colaborează cu educatoarea și cu personalul grădiniței. Informează-te despre programul și activitățile grădiniței, despre regulile și cerințele grădiniței, despre starea și comportamentul copilului la grădiniță și despre eventualele probleme sau nevoi ale copilului.
 • Implică-te în viața grădiniței. Participă la evenimentele și activitățile organizate de grădiniță, oferă feedback și sugestii, implică-te în proiecte sau inițiative ale grădiniței și fii parte din comunitatea grădiniței.

De ce să alegeți Grădinițele Wonderland?

Dacă vreți ca a doua zi de grădiniță să fie o experiență plăcută și benefică pentru copilul dumneavoastră, vă invităm să îl înscrieți la Grădinițele Wonderland din București. Aici, copilul va beneficia de un mediu educațional stimulant și sigur, de un personal calificat și experimentat, de un program variat și adaptat nevoilor sale și de o serie de activități distractive și instructive. De asemenea, veți primi sfaturi și sprijin din partea noastră pentru a pregăti copilul pentru această nouă etapă din viața lui. Nu ezitați să ne contactați pentru mai multe informații sau pentru a programa o vizită la una dintre grădinițele noastre.

Vrei să adaugi un comentariu?

Adresa ta de email nu va fi publicată.